Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasta, bułki czy inne drożdżowe słodkości ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moje mega duże bułki drożdżowe z dodatkiem twarogu. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba jest bardzo prosty w wykonaniu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19791
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 435
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6834
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242388
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19791
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 435
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6834
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242388
Składniki
Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko. Jogurt lekko podgrzać i również wlać do mąki, wsypać cukier w mące zrobić rowek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru na przygotowane drożdże wlać ciepłe mleko lekko rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia drożdży.
Jak już drożdże podwoją swoją objętość wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Do wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż margaryna wchłonie się w ciasto, pod koniec wyrabiania dodać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne.
Jak już mamy wyrobione ciasto wtedy przygotowujemy twaróg a mianowicie twaróg przełożyć do salaterki dodać same żółtko oraz wsypać cukier, całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość.
Jak już mamy przygotowane ciasto i twaróg, wtedy z przygotowanego ciasta odrywać dowolny kawałek ciasta ( ja celowo odrywałam większe kawałki ), zrolować w bułeczkę a następnie rozpłaszczyć na placek za pomocą rąk i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć rozpłaszczony kawałek ciasta na niego położyć solidną łyżeczkę przygotowanego twarogu.
Gdy wszystkie bułeczki są już przygotowane i napełnione twarogiem, można dodatkowo dodać po kilka sztuk rodzynek na każdą bułkę lub kto co ma ochotę. Wszystkie przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem oraz obsypać cukrem i odstawić tak przygotowane w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość przygotować piekarnik nastawić go na 180 stopni aby się rozgrzał, jak już jest rozgrzany włożyć przygotowane wyrośnięte bułki i piec przez 25 do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Bułki wyszły tak miękkie i smaczne że aż rozpływały się w ustach. Po mimo że nie mam robota kuchennego to i tak bardzo dobrze wyrobiłam ciasto że tak ładnie wyrosło co widać po przerwanej bułce. Swojskie bułki z twarogiem fajnie pasują do kawy a nawet zimnego mleka lub gorącego kakao. Serdecznie polecam.