Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasta, bułki czy inne drożdżowe słodkości ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moje mega duże bułki drożdżowe z dodatkiem twarogu. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba jest bardzo prosty w wykonaniu.
Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z...
Odsłon: 36594
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16776
Bardzo polecam dla osób, które nie lubią stać w kuchni. Idealne na codzień ja...
Odsłon: 288
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16776
Bardzo polecam dla osób, które nie lubią stać w kuchni. Idealne na codzień ja...
Odsłon: 288
Składniki
Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko. Jogurt lekko podgrzać i również wlać do mąki, wsypać cukier w mące zrobić rowek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru na przygotowane drożdże wlać ciepłe mleko lekko rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia drożdży.
Jak już drożdże podwoją swoją objętość wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Do wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż margaryna wchłonie się w ciasto, pod koniec wyrabiania dodać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne.
Jak już mamy wyrobione ciasto wtedy przygotowujemy twaróg a mianowicie twaróg przełożyć do salaterki dodać same żółtko oraz wsypać cukier, całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość.
Jak już mamy przygotowane ciasto i twaróg, wtedy z przygotowanego ciasta odrywać dowolny kawałek ciasta ( ja celowo odrywałam większe kawałki ), zrolować w bułeczkę a następnie rozpłaszczyć na placek za pomocą rąk i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć rozpłaszczony kawałek ciasta na niego położyć solidną łyżeczkę przygotowanego twarogu.
Gdy wszystkie bułeczki są już przygotowane i napełnione twarogiem, można dodatkowo dodać po kilka sztuk rodzynek na każdą bułkę lub kto co ma ochotę. Wszystkie przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem oraz obsypać cukrem i odstawić tak przygotowane w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość przygotować piekarnik nastawić go na 180 stopni aby się rozgrzał, jak już jest rozgrzany włożyć przygotowane wyrośnięte bułki i piec przez 25 do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Bułki wyszły tak miękkie i smaczne że aż rozpływały się w ustach. Po mimo że nie mam robota kuchennego to i tak bardzo dobrze wyrobiłam ciasto że tak ładnie wyrosło co widać po przerwanej bułce. Swojskie bułki z twarogiem fajnie pasują do kawy a nawet zimnego mleka lub gorącego kakao. Serdecznie polecam.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Pieczywo
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Pieczywo
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pieczywo
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
drożdżowy ślimak z migdałami
Słodki, drożdżowy ślimak z migdałami. Pyszny solo do popołudniowej herbaty al...
Odsłon: 253
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszny, ale jednocześnie bezglutenowy chleb? Przepis Ewy Wacho...
Odsłon: 6167