Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo zdrowe, razowe, pszenne bułeczki grahamki zrobione z mąki pszennej graham i pszennej chlebowej na zaczynie z drożdży i zakwasu żytniego.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15713
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1467
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12644
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15713
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1467
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12644
Składniki
Z drożdży i zakwasu żytniego i odrobinki wody ciepłej robimy zaczyn. Rozmieszane składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy około 20 minut aż drożdże urosną. W między czasie obie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i otręby pszenne, wszystko mieszamy. Do wymieszanych mąk dodajemy ciepłą, aby nie za gorącą kawę zbożową z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe ważące po 100 gram podłużne bułeczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoją swoją wielkość.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!