Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rumiane bułeczki pszenne upieczone z dodatkiem serka wiejskiego.
miska, piekarnik, waga kuchenna, blacha, papier do pieczenia,
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28642
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2183
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28642
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2183
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę wody, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól, serek i wodę. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 128 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką.
Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!