Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki te wymyśliłam jako zdrowszą alternatywę do czysto pszennego wyrobu. W celu zwiększenia ilości błonnika dodałam otręby żytnie. Kształt dowolny - w moim przypadku kwadraty.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 413
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2767
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1939
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6920
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 413
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2767
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1939
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6920
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C). 8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20 min.