Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki te wymyśliłam jako zdrowszą alternatywę do czysto pszennego wyrobu. W celu zwiększenia ilości błonnika dodałam otręby żytnie. Kształt dowolny - w moim przypadku kwadraty.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 119
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 119
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C). 8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20 min.