Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki te wymyśliłam jako zdrowszą alternatywę do czysto pszennego wyrobu. W celu zwiększenia ilości błonnika dodałam otręby żytnie. Kształt dowolny - w moim przypadku kwadraty.
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb.
3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C).
8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół).
10. Piec 20 min.
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na racuszki z dodatkiem mąki kokosowej i żurawi...
Odsłon: 1143
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30422
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 88
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 87
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 190
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30422
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 88
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 87
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 190
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C). 8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20 min.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Pieczywo
Chleb z kaszy jaglanej
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Od dawna wypiekam co tydzień chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim do własn...
Odsłon: 2291
Chleb z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 1597