Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może bardziej pasuje nazwa "drożdżówki" ale skoro po bułkach z bananem jeden z naszych skoczków narciarskich miał tak znakomite wyniki to lepiej się kojarzy "bułka z bananem":) Tak więc polecam: słodkie i delikatne bułeczki z serkiem mascarpone w środku i kruszonką z bananem na wierzchu:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Masło stapiamy na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia. Do kubka wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5-10 min. gdy drożdże zaczną pracować dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i resztę cukru, wbijamy jajka, wlewamy wystudzone masło i rozczyn drożdżowy. Całość dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy kuchennym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na1,5 godz.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części - u mnie było 12 małych szt. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy na 30 min. W tym czasie z masła, cukru i mąki przygotowujemy kruszonkę. Banana kroimy w plastry. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy /lekko dociskając/ plastry banana i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni C i pieczemy ok. 25 min.