Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chluba Lubelszczyzny. Rewelacyjna przekąska, którą przygotujecie z prostych składników. Cebularze najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe, posmarowane masłem.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 94
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12162
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 94
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12162
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Składniki
Do rondelka wlewamy 1 l wody, wsypujemy sól i zagotowujemy. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez około 3-4 minuty (do miękkości).
Ugotowaną cebulę odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy mak, wlewamy olej. Składniki mieszamy i odstawiamy na bok na minimum 1-2 godziny.
Do miski wsypujemy mąkę. W środku robimy dołek, do którego kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, wlewamy pół szklanki wody. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem. Miskę odstawiamy na bok na około 15 minut.
Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu wlewamy pozostałą część wody, dodajemy sól. Składniki mieszamy, następnie zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania do ciasta dodajemy olej. Ciasto drożdżowe zagniatamy do momentu, kiedy zacznie odchodzić od miski i dłoni. Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy w misce, oprószamy od góry mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Stolnicę oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 16 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągły placek. Na środku robimy delikatne wgłębienie, gdzie następnie umieszczamy farsz z cebuli i maku.
Cebularze układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy. Jajko wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem. Brzegi cebularzy smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Cebularze odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte cebularze wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (grzałka góra-dół) przez około 15-20 minut (do zrumienienia).