Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na śniadanie oraz jako dodatek do herbaty, kawy lub mleka
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.
Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.