Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka na maśle z rodzynkami
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13167
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2527
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3681
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4623
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13167
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2527
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3681
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4623
Składniki
Wyrób roszczyn na mleku dodając 3 łyżki mąki, sól i cukier. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka. Składniki nie mogą być zbyt gorące z uwagi na dodane żółtka. Wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Po godzinie ciasto wyłóż na stolnicy i zrób regularną kulę, z której odkrawaj kawałki i wyrabiaj wałki długości ok 15 cm. Złącz po 3-5 wałków na końcu i rób warkocz. Zlep zakończenie warkocza. Zakończenia wsadź pod spód chałki. Odstaw jeszcze do podrośnięcia. Chałkę posmaruj białkiem z wodą i posyp rodzynkami i posypką. Piecz 30-45 min w 180° C aż się zarumieni. Z 500g mąki wychodzą 2-3 chałki.