Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka na maśle z rodzynkami
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 953
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 195
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 795
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 953
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 195
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 795
Składniki
Wyrób roszczyn na mleku dodając 3 łyżki mąki, sól i cukier. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka. Składniki nie mogą być zbyt gorące z uwagi na dodane żółtka. Wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Po godzinie ciasto wyłóż na stolnicy i zrób regularną kulę, z której odkrawaj kawałki i wyrabiaj wałki długości ok 15 cm. Złącz po 3-5 wałków na końcu i rób warkocz. Zlep zakończenie warkocza. Zakończenia wsadź pod spód chałki. Odstaw jeszcze do podrośnięcia. Chałkę posmaruj białkiem z wodą i posyp rodzynkami i posypką. Piecz 30-45 min w 180° C aż się zarumieni. Z 500g mąki wychodzą 2-3 chałki.