Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka na maśle z rodzynkami
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 101
Dziś do pracy.
Odsłon: 123
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 143
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15397
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 313
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 101
Dziś do pracy.
Odsłon: 123
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 143
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15397
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 313
Składniki
Wyrób roszczyn na mleku dodając 3 łyżki mąki, sól i cukier. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka. Składniki nie mogą być zbyt gorące z uwagi na dodane żółtka. Wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Po godzinie ciasto wyłóż na stolnicy i zrób regularną kulę, z której odkrawaj kawałki i wyrabiaj wałki długości ok 15 cm. Złącz po 3-5 wałków na końcu i rób warkocz. Zlep zakończenie warkocza. Zakończenia wsadź pod spód chałki. Odstaw jeszcze do podrośnięcia. Chałkę posmaruj białkiem z wodą i posyp rodzynkami i posypką. Piecz 30-45 min w 180° C aż się zarumieni. Z 500g mąki wychodzą 2-3 chałki.