Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na staropolski chleb babuni
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415060
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415060
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Składniki
Przygotowanie W litrze ciepłej wody łyżką rozrabiam kilogram przesianej mąki. Dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. 2.Po wyrośnięciu dosypuję resztę mąki, otręby, nasiona siemienia lnianego, pestki słonecznika i kminek. Dolewam 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiam ręką tak długo, aż w cieście zaczynają tworzyć się pęcherzyki, a ciasto odstaje od dłoni. 3.Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech foremek. Po 15 minutach wstawiam do piekarnika. Piekę godzinę w temp. 180oC.