Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb bez mąki i drożdży jest bardzo zdrowy, wygląda bardzo efektownie, a w gruncie rzeczy jest idealnym przepisem dla leniwych! Aby przygotować ten chleb wystarczy zmieszać wszystkie składniki i bez przyrządzania drożdżowego rozczynu, upiec. W efekcie otrzymasz pachnący, doskonały wypiek o bogatym smaku i doskonałym miękiszu. Chlebek bardzo długo utrzymuje swoją świeżość i dobrze się zamraża.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 11
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 156
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 168
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 11
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 156
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 168
Składniki
Chleb możesz upiec w silikonowej lub tradycyjnej foremce, a także w podłużnym prodiżu. Potrzebujesz blaszki o wymiarach 20 × 11 cm (klasyczna keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia tak, by boki papieru wystawały na zewnątrz foremki.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz cukier (lub inny dowolny słodzik), olej oraz wodę, a następnie dobrze roztrzep do pełnego połączenia (możesz użyć miotełki do ubijania białek). Wlej płyn do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny, aby płyn dobrze wchłonął się w nasiona. Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste i łatwo powinno dać się formować.
Rozgrzej piekarnik do 175-180°C. Przełóż ciasto do formy, ugnieć, wyrównaj i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez ok. 60 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk, gdy w niego zastukasz. Możesz także piec chleb przez 20 minut w blaszce, następnie przełożyć go na płaską blachę i piec kolejne 30-40 minut.
Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozwól całkowicie ostygnąć. Krój chleb, gdy będzie już zimny, ponieważ lekko ciepłe pieczywo będzie się kruszyło.