Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcam do spróbowania chlebka na zakwasie i maślance, pieczonego w brytfance. Chlebek jest pyszny, a upieczony samemu daje dodatkową satysfakcję. Domowe pieczywo jest najlepsze i wcale nie wymaga dużych nakładów pracy.
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 83
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 355
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 83
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 355
Składniki
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn (pokruszyć drożdże z cukrem i mieszać do płynnej konsystencji). Wszystkie pozostałe składniki wymieszać (zakwas, mąki, maślanka i sól). Na koniec wlać płynne drożdże i wodę i wyrobić ciasto. Jeśli będzie za gęste, to dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie poprzekładać je ręką i przełożyć do garnka lub brytfanny (u mnie o wymiarach 26x19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nałożyć pokrywę i czekać do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponacinać wg uznania, włożyć garnek z pokrywą do piekarnika i piec pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dalej piec chleb przez kolejne 30-45 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce. SMACZNEGO!!!