Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rozpływający się w ustach chleb z przepisu mojej mamy
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 141
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101370
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5887
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 141
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101370
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5887
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do rondla wlać resztę ciepłej wody, masło i roztopić. Wbić jajka i zmiksować, dodać mąkę wlać wyrośnięty zaczyn i zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na grubo posypaną mąką stolnicę. Ciasto jest rzadkie więc w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Wyrabiamy do czasu aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Włożyć do foremki babkowej wyłożonej papierem do pieczenia długości 28 cm. lub zrobić 2 mniejsze chlebki w foremkach 23 cm długości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 210 stopni Celsjusza 1 godzinę. Po wyjęciu z blaszki gorący chleb posmarować z wierzchu zimną wodą