Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rozpływający się w ustach chleb z przepisu mojej mamy
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5109
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5109
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 188
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do rondla wlać resztę ciepłej wody, masło i roztopić. Wbić jajka i zmiksować, dodać mąkę wlać wyrośnięty zaczyn i zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na grubo posypaną mąką stolnicę. Ciasto jest rzadkie więc w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Wyrabiamy do czasu aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Włożyć do foremki babkowej wyłożonej papierem do pieczenia długości 28 cm. lub zrobić 2 mniejsze chlebki w foremkach 23 cm długości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 210 stopni Celsjusza 1 godzinę. Po wyjęciu z blaszki gorący chleb posmarować z wierzchu zimną wodą