Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rozpływający się w ustach chleb z przepisu mojej mamy
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4450
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34299
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113703
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4450
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34299
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113703
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do rondla wlać resztę ciepłej wody, masło i roztopić. Wbić jajka i zmiksować, dodać mąkę wlać wyrośnięty zaczyn i zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na grubo posypaną mąką stolnicę. Ciasto jest rzadkie więc w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Wyrabiamy do czasu aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Włożyć do foremki babkowej wyłożonej papierem do pieczenia długości 28 cm. lub zrobić 2 mniejsze chlebki w foremkach 23 cm długości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 210 stopni Celsjusza 1 godzinę. Po wyjęciu z blaszki gorący chleb posmarować z wierzchu zimną wodą