Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rozpływający się w ustach chleb z przepisu mojej mamy
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4600
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 867
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8310
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13143
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 468
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4600
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 867
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8310
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13143
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 468
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do rondla wlać resztę ciepłej wody, masło i roztopić. Wbić jajka i zmiksować, dodać mąkę wlać wyrośnięty zaczyn i zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na grubo posypaną mąką stolnicę. Ciasto jest rzadkie więc w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Wyrabiamy do czasu aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Włożyć do foremki babkowej wyłożonej papierem do pieczenia długości 28 cm. lub zrobić 2 mniejsze chlebki w foremkach 23 cm długości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 210 stopni Celsjusza 1 godzinę. Po wyjęciu z blaszki gorący chleb posmarować z wierzchu zimną wodą