Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu domowego twarogu lub labneh zostaje serwatka, warto użyć jej do wypieku chleba. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki.
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20332
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1048
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1304
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20332
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 348
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1048
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1304
Składniki
W sporej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać serwatkę, wymieszać (nie trzeba zagniatać). Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 14-18 godzin.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć na pół, uformować okrągły bochenek.
Miskę, w której wyrastało ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
Do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do 240 stopni.
Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką i natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika.
Piec przez 20 minut, zdjąć pokrywkę. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.