Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu domowego twarogu lub labneh zostaje serwatka, warto użyć jej do wypieku chleba. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 427
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 776
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 380
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 427
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 776
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 380
Składniki
W sporej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać serwatkę, wymieszać (nie trzeba zagniatać). Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 14-18 godzin.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć na pół, uformować okrągły bochenek.
Miskę, w której wyrastało ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
Do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do 240 stopni.
Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką i natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika.
Piec przez 20 minut, zdjąć pokrywkę. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.