Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu domowego twarogu lub labneh zostaje serwatka, warto użyć jej do wypieku chleba. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2383
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4508
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1546
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 456
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2383
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4508
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1546
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 456
Składniki
W sporej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać serwatkę, wymieszać (nie trzeba zagniatać). Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 14-18 godzin.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć na pół, uformować okrągły bochenek.
Miskę, w której wyrastało ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
Do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do 240 stopni.
Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką i natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika.
Piec przez 20 minut, zdjąć pokrywkę. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.