Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki pszennej, pełnoziarnistej chlebowej Typ- 1850, na zakwasie żytnim.
mikser, miska, forma do pieczenia duża do keksów,
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę.
Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto (5 minut).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego !!!