Pyszny, samo zdrowie, można go przechowywać nawet tydzień
Chleb pychota
Składniki
- siemienie lniane, 1 szklanka
- płatki owsiane, 1 szklanka
- ziarna słonecznika, 1 szklanka
- pestki z dyni, 1 szklanka
- sezam, 1 szklanka
- otręby, 1 szklanka
- kasza gryczana ( nie prażona), 1 szklanka
- mąka żytnia, 2 szklanki
- Mąka pszenna, 1 kg
- sól, 2 łyżki
- Miód, 2 łyżki (rozpuścić w szklance ciepłej wody)
- zakwas, ok. 200 ml
- woda (ciepła), 5 szklanek
Składniki
- siemienie lniane, 1 szklanka
- płatki owsiane, 1 szklanka
- ziarna słonecznika, 1 szklanka
- pestki z dyni, 1 szklanka
- sezam, 1 szklanka
- otręby, 1 szklanka
- kasza gryczana ( nie prażona), 1 szklanka
- mąka żytnia, 2 szklanki
- Mąka pszenna, 1 kg
- sól, 2 łyżki
- Miód, 2 łyżki (rozpuścić w szklance ciepłej wody)
- zakwas, ok. 200 ml
- woda (ciepła), 5 szklanek

Etapy przygotowania
Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić .
Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.
Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce.
Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka
Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628



Składniki
- siemienie lniane, 1 szklanka
- płatki owsiane, 1 szklanka
- ziarna słonecznika, 1 szklanka
- pestki z dyni, 1 szklanka
- sezam, 1 szklanka
- otręby, 1 szklanka
- kasza gryczana ( nie prażona), 1 szklanka
- mąka żytnia, 2 szklanki
- Mąka pszenna, 1 kg
- sól, 2 łyżki
- Miód, 2 łyżki (rozpuścić w szklance ciepłej wody)
- zakwas, ok. 200 ml
- woda (ciepła), 5 szklanek
Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić .
Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.
Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce.
Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka