Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37250
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9215
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37250
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9215
Składniki
Przygotować formę do pieczenia: 2 tortownice (fi 20cm) lub keksówka o dł. 40 cm. Wysmarować masłem i posypać otrębami.
Obie mąki wymieszać z solą. Wodę podgrzać i rozmieszać w niej drożdże. Wlać do mąki i mikserem mieszać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja. Teraz rękę posmarować olejem (ciasto może się lekko kleić) i zacząć je wyrabiać przez 10-15 minut. Odłożyć do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto zgnieść i przełożyć do formy (form). Odstawić na kolejne 30 minut.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (nie polecam termoobiegu) i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 185 st i piec jeszcze 45 minut.