Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalny, wspaniały, smaczny. Po prostu idealny chleb przygotowany na zaczynie drożdżowym.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 182
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 294
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 182
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 294
Składniki
Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć (folią spożywczą) i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Do większej miski przełożyć zaczyn, wsypać mąkę i wlać wodę. Wymieszać mikserem z hakiem prze 2 minuty. Ciasto odstawić szczelnie przykryte na pół godziny aby odpoczęło. Dodać drożdże i sól. Zmiksować z hakiem przez dwie minuty. Szczelnie przykryte ciasto odłożyć na 70 minut do wyrośnięcia, składając je w 20 i 50 minucie.
Rozgrzać piekarnik do 240 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszać temperatury!). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy równomiernie mąką. Z ciasta uformować dwa bochenki, obtoczyć w mące i ułożyć na blasze. Pozostawić na 15 minut do napuszczenia. Piec z parą (najłatwiej wykonać ją wodą w sprayu - 6 psiknięć) przez 35 minut. W 20 minucie pieczenia na około 10 sekund uchylić piekarnik, aby wypuścić parę. Zamknąć i kontynuować pieczenie. Jeśli chleb jest upieczony to będzie wydawał pusty odgłos po uderzeniu do w spód.
[przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]