Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według słów narzeczonego mojej siostry... PETARDA :)) Biorąc jednak pod uwagę mały brak obiektywizmu z jego strony :P zachęcam, abyście sami wypróbowali i ocenili mój przepis.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, kwaśne mleko, dodajemy sól i zaczyn,jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone w paseczki śliwki. Wszystko razem przerabiamy za pomocą dłoni, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy mąką razową. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.
Smacznego.