Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję świąteczny chlebuś bardzo aromatyczny i bardzo smaczny:)
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody.
Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min.
Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto.
Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40min.
Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150st.po 10min.zwiększyć temp.do 200st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego życzę!
Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdz...
Odsłon: 5061
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 172
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 22
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 172
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 22
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody. Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min. Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto. Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40min. Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150st.po 10min.zwiększyć temp.do 200st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego życzę!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 95
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 130