Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam mąkę z cieciorki i postanowiłam ją przetestować. Upiekłam chleb. Za pierwszym razem zupełnie nie wyrósł, ponieważ do ciasta użyłam 100% mąki z ciecierzycy. Zależało mi na chlebku bezglutenowym, niestety musiałam zrezygnować z tego pomysłu. Przy drugim podejściu wymieszałam mąkę z ciecierzycy z mąką pszenną w stosunku, mniej więcej, 1:1. Chlebek ładnie wyrósł, chociaż nie można od niego oczekiwać takiego efektownego rośnięcia jak w przypadku chleba w całości pieczonego na mące pszennej. Zwyczajnie mąka z cieciorki jest cięższa, bardziej wilgotna. Tak czy inaczej chleb wyszedł pyszny, cieciorka nadała mu specyficznego, lekko orzechowego smaku i ładnego żółtego kolorku. Polecam!
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 27
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 27
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Składniki
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 150 ml kefiru i 12 dkg mąki. Składniki zmieszać tak, aby powstał gładki zaczyn (bez grudek). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej postawić blisko kuchenki. Do malaksera wsypać resztę mąki pszennej, mąkę z ciecierzycy, dodać sól, suszoną żurawinę, wlać kefir. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto zarobić w maszynie. Jeżeli jest zbyt lepkie, można w trakcie zarabiania dosypać 2- 3 łyżki mąki pszennej. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, u mnie trwało to godzinę. Następnie przełożyć do formy (keksówka) natłuszczonej oliwą
Wierzch ciasta posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać ziarnami sezamu. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia (pół godziny). Po tym czasie blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W takiej temperaturze piec chleb przez około 30 minut, następnie należy obniżyć temperaturę na 180 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiekać przez 20 minut. Smacznego.