Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką. Jest on na zakwasie pszennym. Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny.
Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie
Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej typ 1850
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g pestek dyni
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 400 g letniej wody
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g zakwasu pszennego
- 1 łyżeczka soli
Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej typ 1850
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g pestek dyni
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 400 g letniej wody
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g zakwasu pszennego
- 1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania
W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać. Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać. W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut. Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. ( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ). Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 341

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 110
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 341

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 110



Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej typ 1850
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g pestek dyni
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 400 g letniej wody
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g zakwasu pszennego
- 1 łyżeczka soli
W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać. Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać. W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut. Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. ( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ). Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Bardzo lubię swojskie wypieki, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-dodatki/przepis-chleb-zytni-na-miodzie,1912054,bobby.html
Pyszotka:)
Upiekłaś pyszny chlebek.
Pychotka 👍 najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem;)
Super chlebuś :)