Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wieloziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7024
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2606
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7024
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2606
Składniki
Wieczorem. Wszystkie składniki mieszam w misce. Do połączenia. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Wytworzyły się fantasmagiczne nitkowo-włókniste struktury. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką. Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką i otrębami. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około godzinę. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.
Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut. Studzę bochen na kracie. Minimum pół godziny.