Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny chleb z ziemniakami z charakterystyczną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem na pewno będzie dla ciebie dużym zaskoczeniem. Z pewnością przygotujesz go ponownie. Zwłaszcza, że do wykonania tego wypieku odpowiednie będą też ziemniaki, które pozostały z obiadu. Możesz od razu upiec chleby z podwójnej porcji, ponieważ pieczywo z dodatkiem ziemniaków długo pozostaje świeże.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Składniki
Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć na puree, gdy będą jeszcze gorące. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże, po czym wymieszaj. Następnie dodaj rozgniecione ziemniaki i dokładnie wymieszaj (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Dodaj lekko ubite jajka, miękkie masło i zagniataj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (najlepiej na około 1 godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, mocno uderz, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie zagnieć i uformuj dwa bochenki. Przykryj surowe ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, by jeszcze podrosło. Nastaw piekarnik na 180°C. Chlebki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo przełóż do wysmarowanych foremek. Wierzch ciasto możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piecz chleb około 30 minut lub do momentu, aż wierzch pieczywa stanie się złocisty. Wystudź na kratce i częstuj się.