Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny chleb z ziemniakami z charakterystyczną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem na pewno będzie dla ciebie dużym zaskoczeniem. Z pewnością przygotujesz go ponownie. Zwłaszcza, że do wykonania tego wypieku odpowiednie będą też ziemniaki, które pozostały z obiadu. Możesz od razu upiec chleby z podwójnej porcji, ponieważ pieczywo z dodatkiem ziemniaków długo pozostaje świeże.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2826
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 604
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 190
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 721
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 271
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2826
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 604
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 190
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 721
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 271
Składniki
Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć na puree, gdy będą jeszcze gorące. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże, po czym wymieszaj. Następnie dodaj rozgniecione ziemniaki i dokładnie wymieszaj (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Dodaj lekko ubite jajka, miękkie masło i zagniataj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (najlepiej na około 1 godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, mocno uderz, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie zagnieć i uformuj dwa bochenki. Przykryj surowe ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, by jeszcze podrosło. Nastaw piekarnik na 180°C. Chlebki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo przełóż do wysmarowanych foremek. Wierzch ciasto możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piecz chleb około 30 minut lub do momentu, aż wierzch pieczywa stanie się złocisty. Wystudź na kratce i częstuj się.