Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chlebek z chrupiącą skórką i niezwykle puszystym, delikatnym wnętrzem. Do jego przygotowania można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość i smak.
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21793
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 447
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21793
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 447
Składniki
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mąki i wlewamy ciepłą wodę. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Składniki mieszamy, następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy ziemniaki i oliwę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy, formujemy z niego kulę i przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chleb ziemniaczany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem) przez około 30 minut.