Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chlebek z chrupiącą skórką i niezwykle puszystym, delikatnym wnętrzem. Do jego przygotowania można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość i smak.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1836
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1836
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mąki i wlewamy ciepłą wodę. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Składniki mieszamy, następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy ziemniaki i oliwę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy, formujemy z niego kulę i przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chleb ziemniaczany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem) przez około 30 minut.