Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.
Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku!!!
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma sma...
Odsłon: 25026
Przepis dnia
W czasach pandemii nagle zaczął się trend na pieczenie własnego chleba. Nie w...
Odsłon: 10453
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 237
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 237
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.
Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku!!!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1249
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 381