Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5334
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 272
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 279
Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 81
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5334
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 272
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 279
Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 81
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.
Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku!!!