Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj u mnie chlebek jogurtowy. Przepis prosty a chlebek pyszny. Przepis zaciągnięty z thermomix - u. Polecam
Thermomix lub robot kuchenny, miarka, naczynie do zapiekania, pędzelek, rękawica, kratka do studzenia,
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 242
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 579
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 242
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 579
Składniki
Ciasto można wyrabiać w thermomixie , w kuchennym robocie lub ręcznie. 1) Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże podgrzewać 2 minuty /37 stopni C/ obr. 1 2) Dodać mąkę pszenną, żytnią , sól , miód i ocet. Wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. ( patrz wskazówka ). W między czasie naczynie kamionkowe do zapiekania lub garnek rzymski 3 l. natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką. Odstawić na bok. 3) Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę ,delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć , następnie zakładając brzegi ciasta do środka uformować podłużny , owalny bochenek. Umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu. Delikatnie oprószyć mąką i naciąć nożem w kilku miejscach. Nałożyć pokrywę naczynia do zapiekania . Zamkniętą formę wstawić do zimnego piekarnika , rozgrzać piekarnik do 230 stopni i piec 60 minut, na najniższej szynie piekarnika. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę (ja używam za odpornej rękawicy kuchennej) odstawić piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć naczynie , a następnie ostrożnie wyjąć bochenek chleba, przełożyć na kratkę do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na kromki i podawać z czym kto lubi. Smacznego
Uformowany chleb jogurtowy gotowy do pieczenia.
Chleb jogurtowy po upieczeniu.