Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki, które każdy wykona samodzielnie w domu :) Przepis dorotus.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 932
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1892
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6457
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 932
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1892
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6457
Składniki
Ilość: 10 bułeczek Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.