Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki, które każdy wykona samodzielnie w domu :) Przepis dorotus.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20760
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28742
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1089
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4421
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20760
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28742
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1089
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4421
Składniki
Ilość: 10 bułeczek Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.