Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, pieprzny chleb wieloziarnisty na drożdżach
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35825
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 126
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 232
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 249
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35825
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 126
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 232
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 249
Składniki
Wieczorem Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut. Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i ziarna. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na noc.
Od rana /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, podsypując mąką. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia. Żaroodporne naczynie z pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza. Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Smaruję delikatnie wierzch oliwą i posypuję gruboziarnistą solą. Potem zapiekam jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.