Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, pieprzny chleb wieloziarnisty na drożdżach
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7018
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5372
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2592
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7018
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5372
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2592
Składniki
Wieczorem Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut. Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i ziarna. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na noc.
Od rana /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, podsypując mąką. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia. Żaroodporne naczynie z pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza. Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Smaruję delikatnie wierzch oliwą i posypuję gruboziarnistą solą. Potem zapiekam jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.