Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 142
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5336
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2528
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 142
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5336
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2528
Składniki
Wieczorem. Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszone zioła i mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką jeśli potrzeba. Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką. Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut. Studzę bochen.