Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 194
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1223
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 194
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1223
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Składniki
Wieczorem. Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszone zioła i mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką jeśli potrzeba. Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką. Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut. Studzę bochen.