Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak pyszny domowy chleb wypiekany własnoręcznie. Pyszny, miękki, z chrupiącą skórką. Taki otóż chleb domowy z płatkami owsianymi piekę już od kilku tygodni i cały czas nie możemy się nim najeść. Znika w większości jeszcze ciepły. Julcia zajada się samym zaraz po upieczeniu, kiedy jest najbardziej chrupki.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7024
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7024
Składniki
W 1/2 litra wody rozpuszczamy drożdże. Do drugiej połowy ciepłej wody dolewamy ocet. W misce mieszamy razem mąkę, sól, cukier i płatki owsiane. Do miski z mąką wlewamy wodę z drożdżami. Lekko mieszamy i dolewamy wodę z octem.
Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wówczas odgazowujemy je za pomocą namoczonej w wodzie łyżki. Polega to na tym aby mokrą łyżkę wbijać w ciasto, żeby uszło z niego powietrze.
Dwie prostokątne foremki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wylewamy ciasto dzieląc je proporcjonalnie do wielkości foremek (tak jak u mnie gdzie jedna jest ciut większa daję ciut więcej ciasta, jeżeli macie dwie takie same foremki to ciasto dzielicie na pół). Ciasto we foremkach wyrównujemy z pomocą mokrej łyżki. Tak wyłożone ciastem foremki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto we foremkach ładnie wyrośnie, zdejmujemy folię(ja zawsze pomagam sobie nożem). Wierzch ciasta kropimy wodą i obsypujemy płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Foremki z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 230'C i w tej temperaturze pieczemy domowy chleb przez około 50 minut. Upieczone bochenki naszego domowego chleba studzimy na kratce. Smacznego !!!