Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mięciutkie puszyste bułeczki z jeżynami posypane dużą ilością kruszonki ja dodatkowo polałam je jeszcze lukrem. Do ciasta można dodać serek homogenizowany, serek kanapkowy bądź zwykły twaróg. Ciasto podczas wyrabiania jak i formowania bułek jest dość luźne ale takie ma właśnie być i warto nieco pomęczyć się. Z podanych składników wychodzi około12 średnich bułek.
do miski wsypujemy mąkę, robimy "dołek" wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy jeżyny z cukrem i mąką.
Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy i rozdrabniamy rękoma. Bułeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min w 170st. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia.
U moich rodziców na ogrodzie rośnie przepiękna, wielka jeżyna. W tym roku obr...
Odsłon: 1175
Sernik na zimno z jeżynami zrobiony ba bazie serka mascarpone, galaretek owoc...
Odsłon: 1297
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4104
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 40
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 52
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 108
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1097
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4104
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 40
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 52
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 108
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1097
Składniki
do miski wsypujemy mąkę, robimy "dołek" wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy jeżyny z cukrem i mąką.
Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy i rozdrabniamy rękoma. Bułeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min w 170st. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 491
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 877