Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe rogaliki a ulubioną konfiturą zapraszam po przepis
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 54
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8634
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 54
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8634
Składniki
Drodze rozpuszczam w ciepłym mleku pozostałe podane wyżej składniki za wyjątkiem dżemu daje do miski wlewam mleko z drożdżami i zagniatam miękkie ciasto w rzazie potrzeby podsypuje mąką .Gotowe zagniecione ciasto odstawiam w cieple miejsce na 2 godziny by wyrosło ma ;podwoić swoją objętość ,przykrywam ścierką .
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam biorę kawałek ciasta i rozwałkowuję na stolnicy dosyć cienki placek podsypuje mąką by ciasto nie przykleiło sie do stolnicy. Z placka wycinam trójkąty wielkość zależy od was jakie chcecie rogaliki mniejsze czy większe .
Na środek każdego trójkąta daje troszkę dżemu i zwijam tworząc rogaliki które układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniowa tak by sie nie dotykały bo urosną podczas pieczenia.
Gotowe rogaliki smaruje roztrzepanym jajkiem i piekę 30 minut na środkowej półce bez termo obiegu w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach. Po upieczeniu rogaliki zostawiam do ostygnięcia po dokładne wykonanie zapraszam na film .Smacznego