Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki przygotowane z przepisu ; oto link https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-ekspresowe-bulki-pszenne-bez-wyrastania,1988034,panimkuchniasmakowita.html Witam , dzisiaj ekspresowe bułeczki bez wyrabiania. Bułeczki z tego przepisu raz że są szybkie w przygotowaniu , a dwa że są po prostu przepyszne. Bułeczki chrupiące zewnątrz a w środku pulchniutkie , mięciutkie rewelacyjne w smaku. Polecam
miska, stolnica, nóż, garnuszek, łyżka,
Składniki
Miód rozpuścić w wodzie. W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki i mieszając wlewać stopniowo wodę z miodem. Kiedy składniki zaczną się łączyć zacząć wyrabiać ciasto ręką do momentu zebrania całej mąki. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto jeszcze 6 minut. Wyrobione dobrze ciasto uformować w wałek i podzielić na osiem części (jeśli chcecie aby bułki były większe możecie podzielić je na mniej części). Każdą z części rozciągnąć na placek i zawijając jego brzegi do środka uformować bułeczkę . Uformowane bułeczki przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Tylną częścią noża zrobić w nich wgłębienia w kształcie krzyża, posmarować roztrzepanym jajkiem, lub woda i posypać ulubionymi ziarnami , makiem ja jeszcze dodatkowo posypałam ziarenkami lnu. Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 15 - 20 minut.( ja piekłam 20 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce.
Bułeczki przygotowane do pieczenia.
Po upieczeniu gotowe do spożycia.