Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na słodko, w Irlandii zwany Barmbrack, pieczony jest z okazji Halloween. Zawiera dużo bakalii. Wewnątrz ciasta umieszcza się różne przedmioty będące rodzajem wróżby, np. groszek (oznacza, że osoba która go znajdzie nie wyjdzie za mąż w przeciągu roku), patyczek (oznacza nieszczęśliwe małżeństwo), kawałek tkaniny (oznacza kłopoty finansowe), moneta (oznacza bogactwo) lub pierścionek (oznacza zamążpójście w przeciągu roku). Chlebek najlepiej smakuje po 2 dniach (najlepiej po wystudzeniu owinąć go folią spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu). Można go serwować z masełkiem do herbaty lub bez dodatków do kawy. Polecam!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326462
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16869
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5517
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326462
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16869
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5517
Składniki
Suszone owoce zalewamy herbatą i alkoholem, odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie owoce odsączamy zachowując herbaciano - alkoholowy płyn. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wbijamy jajko i mieszamy. Wlewamy herbatę z moczenia owoców (najlepiej partiami, aż do uzyskania konsystencji ciasta na muffinki) i mieszamy. Dodajemy owoce i mieszamy łyżką. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie, następnie studzimy na kratce. Po wystudzenia ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1-2 dni.