Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i szybkie do wykonania rogaliki z serem do kawy i herbaty jak również jako poczęstunek dla nieoczekiwanych gości. Na każdą okazję i nie tylko. Mogę zapewnić, że bardzo szybko znikają.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 138
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 202
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1283
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 510
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 138
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 202
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1283
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 510
Składniki
Do mąki wsypujemy cukier i siekamy nożem z tłuszczem, dodajemy żółtka i drożdże rozmieszane w letnim mleku. Wszystko zagniatamy i dobrze wyrobiamy. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części, w zależności jakiej wielkości chcemy rogale. Każdą jedną część rozwałkowujemy w kształcie koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część kładziemy ser lub inne nadzienie np. marmoladę lub dżem. Zwijamy i wykańczamy cukrem, może być brązowy, wymieszany z cukrem wanilinowym. Na talerz sypiemy cukier wanilinowy dodajemy cukier a na drugi talerz samo białko. Każdy rogalik maczamy wierzchem w białku a potem w cukrze i układamy na blachę. Tak można w szybki sposób wykończyć estetycznie i smacznie rogale. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 - 20 min. na termoobiegu w temp. 180 stopni. Rogale muszą być rumiane.
Uwagi: Aby masa serowa była dobrze połączona ze wszystkimi składnikami dodaję jogurtu greckiego, masa nie może być za rzadka .