Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 249
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3285
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 37
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3607
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 810
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 249
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3285
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 37
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3607
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 810
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą. Smacznego! :)