Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101969
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5844
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101969
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5844
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą. Smacznego! :)