Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9870
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2504
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1650
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 608
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3775
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9870
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2504
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1650
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 608
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3775
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą. Smacznego! :)