Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło kroimy na mniejsze kawałki.
Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm.
Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą.
Smacznego! :)
Pizza na spodzie z mąki pszennej i krupczatki z sosem pomidorowo-cukiniowym z...
Odsłon: 560
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 196
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 172
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 206
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 189
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 196
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 172
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 206
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm. Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą. Smacznego! :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 71
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 108