Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i puszyste drożdżowe rogaliki, nadziewane masłem z cukrem różanym. Idealna do popołudniowej kawy, zachwycą każdego!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3509
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3509
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
Składniki
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy nadzienie: ciepłe masło mieszamy z cukrem różanym i syropem różanym. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt smarujemy masłem z cukrem. Zwijamy w rulon od podstawy trójkąta, boczki zawijamy tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem różanym. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 18 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce