Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię zrobić własne wypieki i dzisiaj prezentuję moją wersję włoskiego chleba. Do wypieku zastosowałem dodatki, które bardzo lubię i co najważniejsze ten chleb nie zawiera ulepszaczy tylko same naturalne składniki. Nie wiem jak smakuje na drugi dzień, ponieważ do dnia następnego nie dotrwał.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12908
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4656
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12908
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4656
Składniki
Na początku oliwki kroimy na plasterki.
Pomidory również kroimy na małe kawałki.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone oliwki i pomidory, sól, cukier, oliwę z oliwek, drożdże suszone oraz 200 ml ciepłej wody. Całość mieszamy za pomocą miksera do wyrobienia ciasta. Jak ciasto nie klei się do miski to znaczy, że jest już dobrze wyrobione. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy wyrobione ciasto obtaczam w oliwie i zostawiam do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Po 2 godzinach wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy i przekładam do oprószonej mąką blaszki, odstawiam na następną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość w blaszce, to rozgrzewam piekarnik do 250 st wkładam naczynie z zagotowaną wodą do piekarnika. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy górę chleba wodą i pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 10 minutach. Następnie obniżam temperaturę do 220 stopni i pieczemy dalej około 18-20 minut zależy to od piekarnika.
Jak minie 20 minut pieczenia, to chleb nabierze złotego koloru. Pieczenie z parą wodną w środku, powoduje, że wypiek ma super chrupiącą skórkę. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika oraz z formy i czekamy aż chleb wystygnie .
A teraz możemy smakować nasz samodzielnie wykonany włoski chleb z ulubionymi dodatkami. Trochę masła i smacznego.