Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.
[przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]
smaczny, lekki, wybornie smakuje z dżemem, miodem, lub twarożkiem
Odsłon: 19137
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z...
Odsłon: 14097
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 37
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 95
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 52
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1784
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 37
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 95
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 52
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1784
Składniki
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.
[przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 45
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2770