Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44673
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44673
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.
[przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]