Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 3016
W sklepie rzucił mi się w oczy „zakwas chlebowy żytni”. Postanowiłem wypróbow...
Odsłon: 1896
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie dwóch półkilowych bochenków, bardzo...
Odsłon: 2355
Warzywna wariacja jest idealnym dodatkiem do śniadania lub kolacji , sprawdzi...
Odsłon: 105
Jest bardzo zdrową, smacznną, szybką do zrobienia i sycącą sałatką do obiadu,...
Odsłon: 148
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem może wydawać się pracochłonna. To jedna...
Odsłon: 2206
Warzywna wariacja jest idealnym dodatkiem do śniadania lub kolacji , sprawdzi...
Odsłon: 105
Jest bardzo zdrową, smacznną, szybką do zrobienia i sycącą sałatką do obiadu,...
Odsłon: 148
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem może wydawać się pracochłonna. To jedna...
Odsłon: 2206
Składniki
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.
[przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Pieczywo
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Pieczywo
ficelle
Pieczywo
Chleb na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Super pyszny chleb pszenny z naturalnych składników na grilla.
Odsłon: 60
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 456