Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17572
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4993
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 18011
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1826
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 431
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17572
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4993
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 18011
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1826
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 431
Składniki
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.
[przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]