Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z masłem z curry, na zimę. Przepis na te ogórki jest prosty i dość klasyczny. Polecam przygotować kanapki z pasztetem z wątróbki i tymi ogórkami - to naprawdę pyszne połączenie. Przepis dwudniowy 1 szklanka = 250ml
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 800
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2856
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 800
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2856
Składniki
* z tej ilości składników mogą wyjść 4 pełne litrowe słoiki i jeden nie do końca wypełniony. Na wszelki wypadek polecam przygotować sobie jeden słoik półlitrowy, gdyby na litrowy nie wystarczyło ogórków.
Dzień 1. Ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3mm, a potem pokroić na plasterki o grubości ok. 3mm. W dużej misce ułożyć ogórki warstwami przesypując je solą, zalać zimną wodą, tak aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią i przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin.
Dzień 2. Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia). Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć. Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe przyprawy - doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić ogórki, i ponownie doprowadzić całość do wrzenia, od czasu do czasu przyciskać ogórki, aby zanurzyć je w cieczy - zdjąć z ognia. Łyżką cedzakową nakładać gorące ogórki do słoików, pozostawiając ok. 2,5cm wolnej przestrzeni u góry, dopełnić słoik gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części ok. 1 cm wolnego miejsca. Usunąć ze słoika powietrze, w razie potrzeby dolać gorącej zalewy. Wytrzeć brzeg słoika i nałożyć gorące wieczko, dokręcić na tyle mocno ile się da. słoiki wstawiamy do odpowiednio dużego garnka, wlewamy wodę do około 3/4 wys. słoików, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze na 5 minut. Potem wystawić słoiki na czystą ściereczkę do góry dnem, przykryć kolejną ściereczka i pozostawić na 24 godziny. Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce. Ogórki konserwowe przygotowane zostały wg. przepisu Jennifer Mackenzie. Z niewielkimi zmianami. Absolutnie pyszne. Polecam!