Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje eksperymentowanie z pieczeniem chleba przypomina mi drogę krzyżową: upadki i podnoszenie się z kolan :). Od 3 lat próbuję upiec chleb, który by spełniał moje wymagania zarówno pod względem smaku, jakości i wyglądu i zawsze coś jest nie tak. Ale jak to ja, nie daję za wygraną i próbuję, bez oczekiwań, ale z nadzieją. No i nowy rok rozpoczęłam od pieczenia bułeczek, które tu prezentuję. Wierzcie mi, nie umieściłabym niczego, co mnie samej nie smakuje. Wyglądają dobrze, smakują dobrze i nie mają zakalca! :). Pierwsze lody przełamane i odwaga nabrana z nowym rokiem rokuje więcej przepisów na pieczywo na moim profilu.
Stolnica, nóż, miska, miseczka , ściereczką, spryskiwacz, waga,
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Obydwa rodzaje mąki połączyć w misce, w której będziemy zgniatać ciasto.
Dodać drożdże, ciepłą jedynie wodę, sól i szybko wyrobić.
Ciasto będzie trochę lepkie, więc można podsypać mąką przed odstawieniem.
Ciasto odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką, po czym naciągamy ciasto, zostawiamy w większej misce w lodówce na noc przykryte ściereczką. Ciasto przynajmniej potroi objętość, więc trzeba upewnić się, że ma miejsce na fermentację.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blachę do pieczenia przez odwrócenie naczynia do góry dnem i pozwalamy, aby wylądowało na powierzchni, na której będziemy robić bułki. Nagrzewany piekarnik w temperaturze 250 stopni Celsjusza, wstawiamy naczynie z wodą na dno. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na bułeczki pożądanej wielkości.
Bułeczki spryskujemy wodą, a następnie wierzchnią warstwę zanurzamy w miseczce z ziarnami. Układamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ponownie spryskujemy wodą.
Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 15 minut, s następnie wyjmujemy naczynie z wodą z piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni do momentu, kiedy kolor będzie nam odpowiadał, co może trwać następne 15 -20 minut. Funkcja góra -dół. Patrzymy co jakiś czas , aby bułki się nie spaliły. Powodzenia!