Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje eksperymentowanie z pieczeniem chleba przypomina mi drogę krzyżową: upadki i podnoszenie się z kolan :). Od 3 lat próbuję upiec chleb, który by spełniał moje wymagania zarówno pod względem smaku, jakości i wyglądu i zawsze coś jest nie tak. Ale jak to ja, nie daję za wygraną i próbuję, bez oczekiwań, ale z nadzieją. No i nowy rok rozpoczęłam od pieczenia bułeczek, które tu prezentuję. Wierzcie mi, nie umieściłabym niczego, co mnie samej nie smakuje. Wyglądają dobrze, smakują dobrze i nie mają zakalca! :). Pierwsze lody przełamane i odwaga nabrana z nowym rokiem rokuje więcej przepisów na pieczywo na moim profilu.
Stolnica, nóż, miska, miseczka , ściereczką, spryskiwacz, waga,
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 207
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1275
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 207
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1275
Składniki
Obydwa rodzaje mąki połączyć w misce, w której będziemy zgniatać ciasto.
Dodać drożdże, ciepłą jedynie wodę, sól i szybko wyrobić.
Ciasto będzie trochę lepkie, więc można podsypać mąką przed odstawieniem.
Ciasto odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką, po czym naciągamy ciasto, zostawiamy w większej misce w lodówce na noc przykryte ściereczką. Ciasto przynajmniej potroi objętość, więc trzeba upewnić się, że ma miejsce na fermentację.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blachę do pieczenia przez odwrócenie naczynia do góry dnem i pozwalamy, aby wylądowało na powierzchni, na której będziemy robić bułki. Nagrzewany piekarnik w temperaturze 250 stopni Celsjusza, wstawiamy naczynie z wodą na dno. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na bułeczki pożądanej wielkości.
Bułeczki spryskujemy wodą, a następnie wierzchnią warstwę zanurzamy w miseczce z ziarnami. Układamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ponownie spryskujemy wodą.
Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 15 minut, s następnie wyjmujemy naczynie z wodą z piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni do momentu, kiedy kolor będzie nam odpowiadał, co może trwać następne 15 -20 minut. Funkcja góra -dół. Patrzymy co jakiś czas , aby bułki się nie spaliły. Powodzenia!