Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piknikowy chlebek ziołowy - PYSZNY!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 152
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2641
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 152
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2641
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mąkę łączymy z solą ziołową i koperkiem, wlewamy mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłego mleka.
Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy wałki i kroimy na 6 części. Z każdej części formujemy kulkę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 15 - 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placuszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut.
zdj