Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję coś co można zabrać do pracy czy szkoły. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19771
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 285
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 371
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19771
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 285
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 371
Składniki
Do przesianej mąki skruszamy drożdże , posypujemy szczyptą cukru. Dosypujemy trawę cytrynową, bazylię, sól i odrobinę czosnku staropolskiego. Mleko lekko podgrzewamy i dolewamy do miski z mąką. Dodajemy koncentrat, jajko, olej, i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie odcedzamy groszek konserwowy i przepłukujemy. Pastę wasabi rozpuszczamy z łyżce wody i mieszamy z groszkiem. Przecedzamy oliwki i mieszamy z groszkiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części ( u mnie po 222 g ), każdą dzielimy jeszcze na cztery . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy nadziewamy farszem i zlepiamy jak pączki. Gotowe wkładamy do lekko wysmarowanych foremek na muffiny. Gdy ponownie wyrosną wierzch smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180-170 C.