Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że ciasto wymaga wyrabiania i trzykrotnego składania, jest bardzo łatwy do zrobienia.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 279
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3767
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 279
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3767
Składniki
W misie miksera wymieszać wodę z mąką (tylko do połączenia składników), przykryć ścierką i zostawić na 30 minut.
Do ciasta dodać drożdże, wymieszać. Następnie wsypać sól i wyrabiać na niskich obrotach przez około 5-6 minut.
Ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć folią i odstawić na noc (12 godzin) do wyrastania. Przez pierwsze półtorej godziny (co 30 minut) ciasto należy złożyć, rozciągając je i składając do środka.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, kolejny raz złożyć, uformować owalny lub okrągły bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania, dobrze wysypanego mąką, lub miski wyłożonej omączoną ścierką.
Bochenek odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Na mniej więcej 40 minut przed pieczeniem, do zimnego piekarnika włożyć żeliwny garnek. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.
Wyrośnięty bochenek przełożyć szybkim ruchem do gorącego garnka, zamknąć pokrywką i natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, wystudzić na kratce.