Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10048
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 119
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 275
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10048
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 119
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 275
Składniki
Do letniej wody dodać rozkruszone rozdroże dodać miód, łyżkę jogurtu oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko , roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki, ja nie musiałam podsypywać) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości. Ciasto wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek. u mnie długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu). Smacznego!