Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące maślane rogale i bułeczki z marmoladą.
miska, wałek, nóż, piekarnik,
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 49
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 77
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2611
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 49
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 77
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2611
Składniki
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 8 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Połowę kulek ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale. Z drugiej połowy kulek robimy bułeczki nadziewane łyżeczką marmolady. Rogale i bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal i bułkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone rogale i bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego !!!