Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże pieczywo na śniadanie? Proszę bardzo.... Puszyste, delikatne, mięciuchne rogale.....
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
W misie wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko, jajka i roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować w okrąg. Ciasto podzielić na osiem trójkątów. Zaczynając od szerszego boku, każdy z nich zwinąć w kształt rogala.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rogale, przykryć ścierką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto posmarować mlekiem, posypać nasionami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Studzić na kartce.