Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże pieczywo na śniadanie? Proszę bardzo.... Puszyste, delikatne, mięciuchne rogale.....
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2501
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 472
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1616
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 863
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2501
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 472
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 1616
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 863
Składniki
W misie wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko, jajka i roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować w okrąg. Ciasto podzielić na osiem trójkątów. Zaczynając od szerszego boku, każdy z nich zwinąć w kształt rogala.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rogale, przykryć ścierką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto posmarować mlekiem, posypać nasionami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Studzić na kartce.