Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne, maślane rogale z czarnuszką, idealne na poranne śniadanie.
miska, wałek, nóż, piekarnik,
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 71
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 682
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10952
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2348
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 71
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 682
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10952
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2348
Składniki
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 10 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale.
Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali.
Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego !!!