Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki którym nikt się nie oprze :)
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15617
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15617
Składniki
Na początku przygotowujemy rozczyn. Rozgniatamy drożdże w misce, dodajemy jedną łyżkę cukru, 130 ml ciepłego mleka i posypujemy to mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłym pomieszczeniu do czasu jak urośnie.
Następnie przygotowujemy 2 blaszki, wysmarowujemy je margaryną. Masło roztapiamy, i odstawiamy do wystudzenia.
Jedno całe jajo oraz żółtko ucieramy z 120 g cukru. Do przesianej mąki, dodajemy utarte jaja oraz wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy i pod koniec dodajemy wystudzone masło które wcześniej również przygotowaliśmy. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie.
Ciasto dzielimy na kilka części tak z 4-6 , rozwałkowujemy w kształt kola o grubości 3mm a następnie kroimy na paski. Paski kroimy w trójkąty równoboczne lub równoramienne, wielkość rogalika jest zależna od wielkości boku trójkąta, najlepiej około 6 cm.
Na trójkąt nakładamy marmoladę, byle by nie dużo iż podczas pieczenia wycieknie, a kolejno zwijamy je krótszym bokiem w stronę szpica w przypadku równoramiennych trójkątów, lub jednym z boków w stronę szpica jak w przypadku trójkąta równobocznego.
Białkiem które nam zostaje z jednego jajka smarujemy pędzlem rogaliki a następnie posypujemy cukrem.
Pieczemy około 13-15 min przy 180 stopniach. Smacznego