Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki którym nikt się nie oprze :)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 746
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2076
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4061
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4063
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 746
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2076
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4061
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4063
Składniki
Na początku przygotowujemy rozczyn. Rozgniatamy drożdże w misce, dodajemy jedną łyżkę cukru, 130 ml ciepłego mleka i posypujemy to mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłym pomieszczeniu do czasu jak urośnie.
Następnie przygotowujemy 2 blaszki, wysmarowujemy je margaryną. Masło roztapiamy, i odstawiamy do wystudzenia.
Jedno całe jajo oraz żółtko ucieramy z 120 g cukru. Do przesianej mąki, dodajemy utarte jaja oraz wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy i pod koniec dodajemy wystudzone masło które wcześniej również przygotowaliśmy. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie.
Ciasto dzielimy na kilka części tak z 4-6 , rozwałkowujemy w kształt kola o grubości 3mm a następnie kroimy na paski. Paski kroimy w trójkąty równoboczne lub równoramienne, wielkość rogalika jest zależna od wielkości boku trójkąta, najlepiej około 6 cm.
Na trójkąt nakładamy marmoladę, byle by nie dużo iż podczas pieczenia wycieknie, a kolejno zwijamy je krótszym bokiem w stronę szpica w przypadku równoramiennych trójkątów, lub jednym z boków w stronę szpica jak w przypadku trójkąta równobocznego.
Białkiem które nam zostaje z jednego jajka smarujemy pędzlem rogaliki a następnie posypujemy cukrem.
Pieczemy około 13-15 min przy 180 stopniach. Smacznego