Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciocine rogaliki z cukrem. Ciasto krucho- drożdżowe, mięciutkie i pulchne w środku, a zewnątrz chrupiące i mega cukrowe. Przepis przywiozłam od mojej kochanej rodzinki z Podlasia i za każdym razem przy ich przygotowaniu, wracam z ogromnym sentymentem w mój ulubiony region Polski.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9321
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1968
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3989
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 492
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 258
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 343
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9321
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1968
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3989
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 492
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 258
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 343
Składniki
Przygotowanie Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor. Smacznego.