Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciocine rogaliki z cukrem. Ciasto krucho- drożdżowe, mięciutkie i pulchne w środku, a zewnątrz chrupiące i mega cukrowe. Przepis przywiozłam od mojej kochanej rodzinki z Podlasia i za każdym razem przy ich przygotowaniu, wracam z ogromnym sentymentem w mój ulubiony region Polski.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3848
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 316
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 62
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 313
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 814
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3848
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 316
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 62
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 313
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 814
Składniki
Przygotowanie Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor. Smacznego.